Скандалът с къщите за гости, строени с европари, но ползвани за

...
Скандалът с къщите за гости, строени с европари, но ползвани за
Коментари Харесай

Къщите за гости най-после "свалиха" Румен Порожанов

Скандалът с къщите за посетители, строени с европари, само че употребени за персонални цели, най-сетне доведе до оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Той стана следващият върховен служител, с който министър председателят Бойко Борисов се раздели след гръмването на имотния скандал - първо, обвързван с пазаруването на жилища на ниски цени, и второ - с първокласните имения, строени като къщи за посетители. В опит да тушира напрежението и за секторът да не остава за дълго без министър, на неговото място още днес ще бъде назначена Десислава Танева (ГЕРБ). Така на процедура Борисов запазва статуквото в бранша, който разпределя най-вече пари от еврофондовете.

Танева към този момент бе на този пост в интервала 2014-2017 година, при втория кабинет на Борисов. Точно тогава Румен Порожанов бе началник на фонд " Земеделие " и на процедура тя също би трябвало да е била наясно какво се случва по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), чийто общ бюджет в предходния програмен интервал бе 5.9 милиарда лв.. Отделно от това всяка година от министерството и фонд " Земеделие " се разпределят 1.2-1.3 млрд. евро като директни заплащания за повърхност.

Порожанов, който на няколко пъти разгласи, че носи оставката в джоба си и единствено чака министър председателят да му я изиска, през вчерашния ден най-сетне я е подал, а министър председателят я е приел. В претекстовете си министърът показал, че не желае офанзивата против него да въздейства на работата на държавното управление. Всъщност " офанзивата " са серия от медийни разкрития за злоупотреби с европари по ПРСР. Самият Порожанов като министър, а преди това като началник на фонд " Земеделие ", отговаряше за нейното осъществяване години наред. 

Вместо да разяснява проблемите всъщност, Порожанов си потегли от поста с заявления:  " В бранша има доста проблеми и сигурно не всички са решени, само че за всеки е изработен опит за намиране на уравновесено и заслужено решение. Резултатите за развиването на земеделския бранш ясно демонстрират възходящата наклонност, такава се регистрира и във връзка с износа на селскостопански артикули ".

Официалната причина за отстраняването на Порожанов е, че той не е изискал уволнението на зам.-директора на фонд " Земеделие "  Иванка Багдатова-Мизова. Тя бе забъркана в един от последните кавги с къщите за посетители - оказа се, че нейният телефонен номер е даден за контакти на къща, издигната с европари от ПРСР. Самата Мизова още е на работа, защото УС на фонда все още не се е събирал. Обяснението на Порожанов е, че очаквал резултатите от инспекцията по проблема.

" Никога не съм бързал да одобрявам или да упорствам за оставки, до момента в който не се убедя в нещо. Но това, което форсира подаването на оставка, е, че откакто ясно и тъкмо се разпореди да бъде отстранена, се оказа, че към днешна дата е на работа ", съобщи Борисов през вчерашния ден. По думите му такива къщи за посетители има във всички европейски страни и те са нужни за туризма отвън огромните курорти, само че " всеки, който е злоупотребил, ще му се вземат парите и ще му се търси отговорност ". " А и е добра предварителна защита за който желае да нарушава в бъдеще. Желаещи за министри към момента има, не се тормозете! ", каза той пред публицисти. Интересно е, че единствено в границите на една седмица позицията на премиера претърпя цялостен поврат. Досега той заявяваше, че по-скоро има вяра на земеделския министър.

Оттеглянето на Порожанов, който бе повдигнат от ГЕРБ, само че се счита, че се употребява с протекциите на Движение за права и свободи, идва на фона на инспекции от прокуратурата за злоупотреби във фонд " Земеделие ". Според държавното обвиняване в общо 746 къщи за посетители са вложени над 200 млн. лева, доста от които не се употребяват по предопределение. 

 

ПОДРОБНОСТИ

Румен Порожанов попадна в епицентъра на два имотни абсурда. Първо бе упрекнат за пазаруване на парцели на ниски цени, а след това се оказа, че сделки на брачната половинка му Веска от 2017 година не попадат в имуществената му декларация.

Проверка на " Сега " сподели, че евтините парцели, закупени от Порожанов, са добити през 2004 година на данъчни оценки, като към този интервал те се разминаваха съществено от пазарните. През 2004 г. съпругата му Веска се снабдява с мезонет от 240 кв. м за 57 668 лева, синът Антоан придобива апартамент от 80 кв. м за 19 570 лева, а самият Порожанов купува право на градеж за апартамент от 80 кв. м за 18 219 лева. Мезонетът е вписан в заявления на Порожанов и от 2009, и от 2017 година Апартаментът на министъра в това време е продаден. Сделките на брачната половинка му обаче липсваха от декларацията му, качена на уеб страницата на КПКОНПИ. Министърът изясни това с неразбирателство. Порожанов е вписал ЕГН-то на брачната половинка си в част, в която следва да се заявяват лица, живеещи във фактическо общуване, чиито данни могат да се заличават. КПКОНПИ не е забелязала грешката и е скрила цялата информация за Порожанова. 

 

РЕАКЦИИ

Опозицията счита, че оставката на Порожанов демонстрира двойния стандарт в ГЕРБ - министри си отивали поради подозрения за корупция, а Порожанов - поради това, че не е уволнил чиновничка.  " Мисля, че едните министри са назначени от Борисов, а другите са му подадени от други хора и той няма надзор върху тях ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Според нея  " има обязаност с Делян Пеевски ". Вицепремиерът Красимир Каракачанов разяснява пред БНР, че " в последна сметка Порожанов е от друга квота в кабинета ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР